- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Η Ουκρανία λέει πως δέχτηκε πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία – Η αντίδραση της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Μετά τις συνομιλίες, απούσης της Ρωσίας, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως σε αντάλλαγμα αίρεται «άμεσα» η παύση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου και της ανταλλαγής πληροφοριών.
Η συνάντηση αυτή διεξήχθη μερικές ώρες μετά τη μεγαλύτερη επίθεση με drones της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου, με την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική επικράτεια, κι ενώ οι δυνάμεις του Κιέβου αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία στα μέτωπα.
«Κάναμε μια πρόταση που αποδέχτηκαν οι Ουκρανοί, που είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν άμεσες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έπειτα από εννιά ώρες συνομιλιών στην Τζέντα, προσθέτοντας πως το σχέδιο θα διαβιβαστεί στη Ρωσία.
«Η μπάλα είναι τώρα στο δικό τους γήπεδο», πρόσθεσε.
Η Ουκρανία, που προσήλθε στη συνάντηση καταθέτοντας σχέδιο για ανακωχή «στους αιθέρες» και «στη θάλασσα», αποδέχεται «αυτή την πρόταση» για ανακωχή 30 ημερών κι η Ουάσιγκτον καλείται τώρα να «πείσει» τη Μόσχα να τη δεχτεί, ήταν η αντίδραση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για την ειρήνη. Η Ρωσία καλείται να δείξει αν είναι έτοιμη να βάλει τέλος στον πόλεμο ή θα τον συνεχίσει», πρόσθεσε.
Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «θα μιλήσει» με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν εντός της εβδομάδας. «Ξέρω πως έχουμε μια μεγάλη συνάντηση αύριο με τη Ρωσία κι ελπίζω πως θα ακολουθήσουν καλές συζητήσεις», είπε χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Μόσχα δεν «απέκλεισε» επαφές με αντιπροσώπους των ΗΠΑ «τις επόμενες ημέρες».
Για τον σύμβολο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Μάικ Γουόλτς το ζήτημα είναι πλέον το «πώς» κι όχι το «αν» θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι δυο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξήραν τη «θετική εξέλιξη» που μπορεί να οδηγήσει σε «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία», προσθέτοντας πως «η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ρωσίας».
Παρόμοια τοποθέτηση έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για «αξιοσημείωτη πρόοδο», η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι ανέφερε πως υποστηρίζει «απόλυτα» την αμερικανική πρωτοβουλία.
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν επίσης να κλειστεί συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν» για τα ουκρανικά ορυκτά, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση.
Η Ουκρανία έβαλε στο τραπέζι πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ελπίζει να πείσει τις ΗΠΑ να ξαναρχίσουν τη στρατιωτική βοήθεια και τη ροή πληροφοριών στις δυνάμεις του Κιέβου που είχαν σταματήσει μετά τη λογομαχία της 28ης Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, τον αντιπρόεδρό του Τζέι Ντι Βανς και τον κ. Ζελένσκι.
Ο ουκρανός πρόεδρος αποχώρησε από τις ΗΠΑ χωρίς να υπογράψει όπως προβλεπόταν συμφωνία για την εκμετάλλευση των ορυκτών, ιδίως σπανίων γαιών, από αμερικανικές εταιρείες.
Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρούμπιο και της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα ήταν ανάμεσα στα μέλη των αντιπροσωπειών που διεξήγαγαν τις συνομιλίες υπό την πίεση του προέδρου Τραμπ στην Ουκρανία.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το παν για να έρθει η ειρήνη», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ προσερχόμενος.
Η Ουκρανία υποστήριξε πως η μαζική επίθεση με drones που εξαπέλυσε χθες νωρίς το πρωί στη Ρωσία, ιδίως στη Μόσχα και στα περίχωρά της, είχε σκοπό να πειστεί ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν να δεχτεί ανακωχή στους αιθέρες.
Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, σύμφωνα τις ρωσικές αρχές. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο πως έβαλε στο στόχαστρο «κοινωφελείς υποδομές» και «πολυκατοικίες».
Σύμφωνα με τη Μόσχα, καταρρίφθηκαν 343 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής, που έβαλε επίσης μεταξύ άλλων στο στόχαστρο την περιφέρεια Κουρσκ, που γειτονεύει με την Ουκρανία.
Στην ανατολική Ουκρανία, ρωσικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον έξι αμάχους χθες στην περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της.
Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία, το Κρεμλίνο έκρινε πως επαφίεται στην Ουκρανία να δείξει πως είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει για να αποκατασταθεί η ειρήνη. «Αυτό που περιμένουμε είναι ένα βήμα που θα έχει σημασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε παράλληλα στην Τζέντα με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και έκρινε πως το βασίλειο προσφέρει «πολύ σημαντική πλατφόρμα για τη διπλωματία» και μπορεί να διευκολύνει μεσολάβηση «για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων» και την «επιστροφή των παιδιών που έχουν εκτοπιστεί» καθώς και τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί το Κίεβο.
Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, λέει ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ
Η Μόσχα θα αποφύγει τυχόν συμβιβασμούς που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Λαβρόφ έκανε τα σχόλια αυτά χθες Τρίτη, αλλά η συνέντευξη δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η Μόσχα θα λάβει η ίδια απόφαση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά τη δήλωση του Κιέβου ότι είναι έτοιμο να υποστηρίξει την πρόταση της Ουάσινγκτον για μια εκεχειρία 30 ημερών, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετέδωσε το TASS.
"Η διαμόρφωση της θέσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό εξαιτίας ορισμένων συμφωνιών ή προσπαθειών από κάποιες εμπλεκόμενες πλευρές. Η διαμόρφωση της θέσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας λαμβάνει χώρα εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας", είπε η ίδια.
Photo _ Saul Loeb_Pool Photo via AP
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ
Δικαστήριο καταδίκασε σε 9 επιπλέον χρόνια κάθειρξης τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Σαακασβίλι
ΔΙΕΘΝΗ
Οικουμενικό Πατριαρχείο: Επιστολή συμπαράστασης Βαρθολομαίου στον Πατριάρχη Αντιοχείας με αφορμή τα τελευταία τραγικά γεγονότα βίας στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Κίνα-Ρωσία-Ιράν: Οι τρεις χώρες θα έχουν συνομιλίες στο Πεκίνο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: Δεξίωση της ελληνικής ΜΑ στον ΟΗΕ με αφορμή την 69η Σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 10/3/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Ισραηλινοί ηρωικοί γονείς- Έγιναν ασπίδα για το παιδί τους
- ΔΙΕΘΝΗ Νέος κύκλος βίας στη Συρία- Αγωνία για χιλιάδες Έλληνες
- ΔΙΕΘΝΗ Φορτηγό εκτός ελέγχου στο Σίδνεϋ- Ντοκουμέντο καραμπόλας
- ΔΙΕΘΝΗ Νοθευμένο τουρκικό μέλι- Ανήσυχη η ευρωπαϊκή αγορά
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Λαθρεμπόριο τσιγάρων και δολοφονίες- Εξιχνιάστηκαν μαφιόζικες εκτελέσεις
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αιωροπτεριστής στην Κρήτη προσγειώθηκε σε γήπεδο