- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Έπεσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός υπό παραίτηση Λουίς Μοντενέγκρου υπέστη καθαρή ήττα στην πορτογαλική εθνική αντιπροσωπεία, έπειτα από εβδομάδες καταγγελιών της αντιπολίτευσης για σύγκρουση συμφερόντων λόγω δοσοληψιών οικογενειακής επιχείρησης.
Η Πορτογαλία οδηγείται έτσι στις τρίτες βουλευτικές εκλογές σε ισάριθμα χρόνια.
Στη θεωρία, ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα θα μπορούσε να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλο πολιτικό της κυβερνώσας Δημοκρατικής Συμμαχίας, ή στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πέντρου Νούνου Σάντους του Σοσιαλιστικού Κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση. Αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αργότερα σήμερα το πρωί.
Ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο μοιάζει να είναι πως ο αρχηγός του κράτους θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, που θα μπορούσαν να διεξαχθούν την 11η ή τη 18η Μαΐου.
Η πολιτική κρίση ήταν απρόσμενη για αρκετούς αναλυτές, την ώρα που η υγεία της οικονομίας της Πορτογαλίας κρίνεται καλή, η ανάπτυξη καταγράφει ρεκόρ και η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά παρότι συνεχίζουν να εφαρμόζονται μέτρα λιτότητας.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η εταιρεία Spinumvira, που ίδρυσε ο κ. Μοντενέγκρου το 2021, επωφελήθηκε από το ότι ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης του κράτους της Ιβηρικής και έκλεισε συμβάσεις με διάφορες ιδιωτικές εταιρείες.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αρνείται πως έγινε οτιδήποτε παράνομο και τονίζει πως πλέον η επιχείρηση ανήκει στους γιους του. Ωστόσο απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το πελατολόγιο της εταιρείας.
Ο Λουίς Μοντενέγκρου κατάφερε να ξεπεράσει δυο προτάσεις μομφής αφού ξέσπασε το σκάνδαλο πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία. Εννοεί μολαταύτα να είναι εκ νέου υποψήφιος, παρά τον σάλο. Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν εξάλλου ότι η Δημοκρατική Συμμαχία μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι τον Μάρτιο του 2024.
Photo_ AP _ Armando Franca
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ
Η Ουκρανία λέει πως δέχτηκε πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία – Η αντίδραση της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ
Μεξικό: Λεωφορείο έπεσε σε γκρεμό στην πολιτεία Οαχάκα – Τουλάχιστον 11 νεκροί και 12 τραυματίες
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό δελτίο 10/3/2025
- ΔΙΕΘΝΗ Ισραηλινοί ηρωικοί γονείς- Έγιναν ασπίδα για το παιδί τους
- ΔΙΕΘΝΗ Νέος κύκλος βίας στη Συρία- Αγωνία για χιλιάδες Έλληνες
- ΔΙΕΘΝΗ Φορτηγό εκτός ελέγχου στο Σίδνεϋ- Ντοκουμέντο καραμπόλας
- ΔΙΕΘΝΗ Νοθευμένο τουρκικό μέλι- Ανήσυχη η ευρωπαϊκή αγορά
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Λαθρεμπόριο τσιγάρων και δολοφονίες- Εξιχνιάστηκαν μαφιόζικες εκτελέσεις
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αιωροπτεριστής στην Κρήτη προσγειώθηκε σε γήπεδο