- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Σερβία: Ένταση ενόψει του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν αύριο, Σάββατο, στο Βελιγράδι οι φοιτητές
ΔΙΕΘΝΗ

Απόψε αναμένεται να φτάσουν στο Βελιγράδι χιλιάδες φοιτητές από διάφορες πόλεις της χώρας, οι οποίοι εδώ και μέρες πραγματοποιούν πορεία προς την πρωτεύουσα.
Το Βελιγράδι μοιάζει με πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να δημιουργήσουν εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Πέρα από το αφήγημα της υποκινούμενης από το εξωτερικό εξέγερσης, υποστηρίζουν ότι κατά την αυριανή συγκέντρωση στο Βελιγράδι θα επιχειρηθεί η βίαιη ανατροπή της νόμιμης εξουσίας με επιθέσεις διαδηλωτών στην βουλή, το προεδρικό μέγαρο και την δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ενισχύουν αυτό το κλίμα αναμεταδίδοντας συνομιλία, η οποία είναι προϊόν υποκλοπής, από συνεννοήσεις μελών κόμματος της αντιπολίτευσης για την πρόκληση ταραχών. Ταυτόχρονα στο διαδίκτυο εμφανίζονται συνομιλίες γνωστών ανθρώπων του υπόκοσμου, που φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με την εξουσία, να σχεδιάζουν την πρόκληση επεισοδίων.
Το κλίμα έντασης ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες με την εμφάνιση στο πάρκο, που βρίσκεται μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και απέναντι από τη βουλή, κατασκήνωσης φοιτητών που είναι κατά των κινητοποιήσεων και στηρίζουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Μέσα σε δύο μέρες στήθηκαν από συνεργεία του δήμου σκηνές για να φιλοξενήσουν εκατοντάδες «φοιτητές που θέλουν να διαβάσουν», όπως αυτοαποκαλούνται. Δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αλλά και αναρτήσεις βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν ότι στην πραγματικότητα πολύ λίγοι έχουν την ιδιότητα του φοιτητή και οι περισσότεροι βρίσκονται εκεί για την ημερήσια αποζημίωση που κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ.
Την υποστήριξη τους στους «φοιτητές που θέλουν να διαβάσουν» παρείχαν και οι βετεράνοι της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (JSO) που συμμετείχε στην δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς και μάλιστα εμφανίστηκαν στο καταυλισμό φορώντας τις στολές τους την παραμονή της επετείου της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας.
Χθες το βράδυ πέριξ του χώρου όπου βρίσκεται η κατασκήνωση τοποθετήθηκαν εκατοντάδες τρακτέρ σταθμευμένα το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να είναι αδύνατη η πρόσβαση στο χώρο. Τα τρακτέρ μεταφέρθηκαν με νταλίκες στο Βελιγράδι από χωρία της Βοϊβοντίνας.
Το γεγονός ότι ο χώρος που βρίσκεται η κατασκήνωση καταλαμβάνει σχεδόν την μισή πλατεία όπου θα πραγματοποιηθεί το αυριανό συλλαλητήριο προβληματίζει τους διοργανωτές. Οι φοιτητές σήμερα απηύθυναν έκκληση σε όσους θα συμμετάσχουν στην διαδήλωση να μην προκαλούν και να μην απαντούν σε προκλήσεις. Διαβεβαιώνουν δε ότι οργανωτικά έχουν λάβει όλα τα μέτρα περιφρούρησης για να μην προκληθούν επεισόδια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 14/03/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός το Σάββατο 15/3/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δήμος Αρταίων – Τίμησε τον αείμνηστο Κλέωνα Τσέτη
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέο κυβερνητικό σχήμα – Πυρ ομαδόν από τα κόμματα
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τραγωδία στα Τέμπη – Συναυλία μνήμης στο Σύνταγμα
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέα αυτοψία για τα Τέμπη – Κλιμάκιο Πυροσβεστικής κι πραγματογνώμονες
- ΔΙΕΘΝΗ Ραμαζάνι με τον Ζελένσκι – Επίσκεψη σε μουσουλμάνους στρατιώτες