- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Ουκρανία: Το Κίεβο εξετάζει τρόπους για την επιτήρηση μιας κατάπαυσης του πυρός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παροτρύνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχθεί πρόταση κατάπαυσης του πυρός που η Ουάσινγκτον διαπραγματεύτηκε με την Ουκρανία.
Ο Πούτιν χαιρέτισε χθες, Πέμπτη, το σχέδιο κατ' αρχάς, αλλά παρέθεσε κατάλογο προϋποθέσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία από τη Μόσχα και προκαλώντας σκεπτικισμό στο Κίεβο.
«Προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές προκλήσεις από τη ρωσική πλευρά, χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Αντρίι Σιμπίχα, ανακοινώνοντας ότι θα συσταθεί ομάδα για να εξετάσει τρόπους επιτήρησης οποιασδήποτε εκεχειρίας.
Την Πέμπτη, ανήρτησε στο X ότι «ο Πούτιν επιδιώκει να συνεχίσει τον πόλεμο. Τα υπόλοιπα που είπε είναι απλώς ένα προπέτασμα καπνού», απηχώντας την απάντηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Σιμπίχα μετείχε στην ουκρανική αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία και σημείωσε ότι το Κίεβο υποστήριξε την πρόταση της Ουάσινγκτον για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στον πόλεμο που άρχισε με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία πριν από πάνω από τρία χρόνια.
Η επιτήρησή της θα είναι περίπλοκη, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την αρνητική εμπειρία της Ουκρανίας με συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στο πλαίσιο της διαδικασίας του Μινσκ, που είχε τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας, με τους φιλορώσους αυτονομιστές που υποστήριζε η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία από το 2014 και μετά. Η Ρωσία έχει τώρα θέσει υπό τον έλεγχό της περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας.
Σε δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, το 50% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην παραχώρηση οποιουδήποτε εδάφους με αντάλλαγμα την ειρήνη και την εγγύηση της ανεξαρτησίας, σε σύγκριση με ποσοστό 51% τον Δεκέμβριο, ενώ ποσοστό 39% τάσσεται υπέρ.
ΦΩΤΟ: AP - Evgeniy Maloletka
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΣΧΕΤΙΚΑ
Ουκρανία -Ζελένσκι : Οι όροι που θέλει να θέσει η Ρωσία για την εκεχειρία δείχνουν ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Τραμπ λέει ότι είχε παραγωγικές συζητήσεις με τον Πούτιν, και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει
ΔΙΕΘΝΗ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 14/03/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός το Σάββατο 15/3/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δήμος Αρταίων – Τίμησε τον αείμνηστο Κλέωνα Τσέτη
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέο κυβερνητικό σχήμα – Πυρ ομαδόν από τα κόμματα
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τραγωδία στα Τέμπη – Συναυλία μνήμης στο Σύνταγμα
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέα αυτοψία για τα Τέμπη – Κλιμάκιο Πυροσβεστικής κι πραγματογνώμονες
- ΔΙΕΘΝΗ Ραμαζάνι με τον Ζελένσκι – Επίσκεψη σε μουσουλμάνους στρατιώτες