- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
ΔΕΕΣ: Αν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει "να τα καταφέρνουν καλύτερα με λιγότερα" και τα κράτη πρέπει να επιλύουν τις συγκρούσεις
ΔΙΕΘΝΗ

Σε ένα πλαίσιο μείωσης των χρηματοδοτήσεων, κι όχι μόνον λόγω της μαζικής αποδέσμευσης της κυβέρνησης Τραμπ, «είναι απολύτως θεμιτό ο ανθρωπιστικός φορέας να αμφισβητείται για τη δράση του. (…) Μπορούν να μας πουν να τα καταφέρνουμε καλύτερα με λιγότερα», παραδέχεται ο Πιερ Κρέενμπιουλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Le Temps.
«Όμως και τα κράτη θα πρέπει επίσης να είναι συνεπή. Στις συγκρούσεις που διαιωνίζονται, έχουν την τάση να συμβιβάζονται με το γεγονός ότι διαρκούν και ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται ούτως ή άλλως εκεί», υπενθυμίζει ο Ελβετός, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έναν χρόνο, έχοντας ως αποστολή να μεταρρυθμίσει τον θεσμό που πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση.
«Κυρίως έχουμε ανάγκη τα κράτη να επιδιώκουν την επίλυση των εν λόγω συγκρούσεων. Πρέπει να αλλάξουν ένα μέρος του συστήματος, το οποίο βασίστηκε υπερβολικά στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η ανάληψη πιο έντονης δράσης καθίσταται περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. Είναι θλιβερό να διαπιστώνουμε ότι κάποιοι βλέπουν τον διάλογο και τη μεσολάβηση ως ένδειξη αδυναμίας», επισημαίνει.
«Η αδιαφορία με την οποία το ανθρώπινο ον μπαίνει σε πόλεμο για να φτάσει αργότερα να πει ‘ποτέ ξανά’ είναι πολύ ανησυχητική», υπογραμμίζει.
Ανησυχία εκφράζει επίσης ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ για τις επιπτώσεις της αιφνίδιας μείωσης των χρηματοδοτήσεων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στη λεγόμενη «Διεθνή Γενεύη» --όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ και δεκάδων άλλων διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
«Ναι, όλος ο κόσμος ανησυχεί πάρα πολύ. Οι περικοπές που έγιναν στη Διεθνή Γενεύη είναι ένα συλλογικό τραύμα», λέει.
Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ για παράδειγμα αναγκάστηκαν να περικόψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κόσμο, και στη Γενεύη, είτε πρόκειται για τον Οργανισμό Μετανάστευσης, είτε για την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, είτε για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτές χρειάστηκε να μειώσουν τις φιλοδοξίες τους.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ήδη μια επώδυνη μετάβαση την περίοδο 2023-2024: ο προϋπολογισμός της μειώθηκε από τα 2,8 στα 2,1 δισεκατομμύρια φράγκα, 4.500 θέσεις εργασίας περικόπηκαν και περιορίσθηκαν οι αποστολές της.
«Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που προχώρησαν σε περικοπές. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη κάνουν το ίδιο, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να θέσουν σε προτεραιότητα τα ζητήματα εθνικής άμυνας και να επανεξοπλιστούν, μειώνοντας την υποστήριξή τους στον ανθρωπιστικό φορέα. Με τον πολλαπλασιασμό των συγκρούσεων και μια εν μέρει αποδέσμευση ορισμένων δωρητών, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν μια ιδιαιτέρως κρίσιμη κατάσταση», κατέληξε ο Κρέενμπιουλ.
AP Photo/Emilio Morenatti
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 17/4/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός τη Μεγάλη Παρασκευή
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέο περιστατικό σχολικού εκφοβισμού
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μεγάλη Πέμπτη - «Σήμερα κρεμάται επί ξύλου»
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άρπαξαν αλυσίδα από λαιμό ηλικιωμένης
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε και εγκατάλειψε 69χρονη