- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Άδ. Γεωργιάδης: Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ολομέλεια εισάγεται την Πέμπτη για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του και στην δεύτερη ανάγνωσή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Υπέρ του νομοσχεδίου και στην β' ανάγνωση του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας επέμειναν στην καταψήφισή του, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την β' ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή προανάγγειλε ότι θα κατατεθεί παράλληλα τροπολογία για ασφαλιστική κάλυψη όλων όσοι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές ώστε να συνεχίσουν να έχουν υγειονομική περίθαλψη και για το ξεπάγωμα των τριετιών, καθώς και ότι με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια θα κατατεθούν και οι νομοθετικές βελτιώσεις που προτάθηκαν μετά την επεξεργασία στην Επιτροπή που θα αφορούν «διευκρινίσεις σχετικά με το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που θα επιβάλλεται σε επιχειρήσεις για ψευδή χρήση επί σκοπού και με δόλο της ψηφιακής κάρτα εργασίας σε σχέση με την πραγματική εργασία των εργαζομένων της καθώς και διευκρινήσεις σχετικά με τον Ιατρό Εργασίας»
Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό θα κριθεί στην πράξη και στη λειτουργία του από το χώρο της εργασίας» και εκτίμησε προσωπικά «ότι θα κριθεί απόλυτα θετικά, γιατί επιτρέπει στους εργαζόμενους να κάνουν νόμιμα περισσότερα πράγματα, να αυξάνουν αφού το επιθυμούν τα εισοδήματά τους και να οργανώνουν τη ζωή τους κατά ποιο τίμιο και ειλικρινή τρόπο».
Ο υπουργός, υπογράμμισε πως «δεν καταργείται ούτε το 8ωρο, ούτε το πενθήμερο. Τελεία». Σημείωσε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η δική υπουργία θέλουν να χαρακτηριστούν από μια ειλικρίνεια με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες». Οι εργαζόμενοι είπε, «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις μας καθώς είναι απόλυτα σταθμισμένες ώστε να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να μπορούν, εάν θέλουν, να αυξήσουν τα εισοδήματά τους -όπως κάναμε με τις τριετίες που τις φέρνουμε δύο χρόνια νωρίτερα- αλλά ταυτόχρονα αυτό να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μη διακινδυνεύουμε την ύπαρξη της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα».
Ξεκαθάρισε πως με την ενσωμάτωση της Οδηγίας, η δυνατότητα δοκιμαστικής περιόδου ενός εργαζόμενου σε μια επιχείρηση μειώνεται από 12 σε 6 μήνες και αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση απολύσει τον εργαζόμενο μετά τους 6 μήνες αυτή η απόλυση είναι άκυρη, ενώ με τον προηγούμενο νόμο που ίσχυε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η επιχείρηση είχε το δικαίωμα να λήξει τη δοκιμαστική περίοδο μέχρι των 12 μηνών, συνεπώς η ρύθμιση αυτή είναι ευνοϊκότερη για τους εργαζόμενους».
Ο υπουργός, απαντώντας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν πρέπει να διακατέχονται στην κριτική τους από «πολιτική υποκρισία», ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στη δυνατότητα που παρέχεται σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων να μπορούν να ασκούν και την Ιατρική Εργασίας όταν αυτή η δυνατότητα και χωρίς καμία προϋπόθεση εκπαίδευσης δόθηκε για πρώτη φορά με νόμο το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε 520 ιατρούς εργασίας και τότε δεν αντιδρούσε κανείς και δεν έλεγε αυτά που λέει σήμερα».
Πολιτικά μιλώντας, ο υπουργός παρατήρησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στη ζωή δεν μπορείτε να τα έχετε όλα και Goldman Sachs και κομμουνισμό» και «από τη στιγμή που επιλέξατε μνημόνιο και ευρώ δεν μπορείτε να μιλάτε για κομμουνισμό, δεν γίνονται όλα στην ζωή. Το μισό νομοσχέδιο είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας υποχρεωτικής εφαρμογής στο εθνικό μας δίκαιο. Και αφού είστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, τα πρώτα 18 άρθρα του σχεδίου νόμου είστε υποχρεωμένοι να τα ψηφίσετε γιατί εάν τα καταψηφίσετε θα πρέπει να μας εξηγήσετε τι θα πρέπει να κάνουμε, να βγούμε από την ΕΕ ή τι θα πούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου θα παραπεμφθούμε και με πρόστιμο θα μας υποχρεώσει να τα ψηφίσουμε».
Ο υπουργός αντέστρεψε τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, ότι «το νομοσχέδιο μετατρέπει την αγορά εργασίας σε ζούγκλα» λέγοντας πως «σήμερα, η αγορά εργασίας είναι ζούγκλα, δηλαδή επιτρέπει να υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου που στη σχέση εργαζόμενου-εργοδότη, ο δεύτερος είναι ισχυρότερος» ενώ «με τις διατάξεις που θεσπίζονται η "μαύρη" εργασία ή το "εξτραδάκι του Σαββατοκύριακου" ρυθμίζονται με σχέσεις εργασίας, γίνονται "λευκά", νόμιμα και με κανόνες με τον εργαζόμενο να έχει οφέλη και δικαιώματα».
Σχετικά με τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το 2022 από την Επιθεώρηση Εργασίας έγιναν 1.200 έλεγχοι. Αναφορικά με την προσαύξηση του 40% τις Κυριακές στον επισιτισμό και στον Τουρισμό, ο υπουργός ανέφερε ότι ο κλάδος αυτός έχει κλαδική σύμβαση εργασίας και το υπουργείο Εργασίας δεν έχει λόγο να επέμβει σε ένα χώρο της οικονομίας που τα μέρη έχουν συμφωνήσει και υπογράψει από κοινού. Χαρακτήρισε αντιφατικό από την μια πλευρά το υπουργείο να επικρίνεται ότι θέτει υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα για εργατικές παραβιάσεις που θα οδηγήσουν τις επιχειρήσει να κλείσουν και από την άλλη να υποστηρίζετε ότι οι ίδιες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν ένα πρόστιμο όταν παρανομούν και κλείσουν, έχουν ταμειακά διαθέσιμα και υπερκέρδη και μπορούν να διπλασιάσουν τους μισθούς ώστε να μη χρειάζεται ο εργαζόμενος να έχει και δεύτερη εάν θέλουν εργασία». Οι επιχειρήσεις, είπε ο κ. Γεωργιάδης ακολουθούν μισθολογική πολιτική ανάλογα «με την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο. Γι' αυτό δεν μπορεί με ένα νόμο να τριπλασιαστούν οι μισθοί γιατί οι επιχειρήσεις θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους και στο τέλος θα είμαστε όλοι άνεργοι» είπε ο υπουργός.
Οι θέσεις των κομμάτων
Ο εισηγητής της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός ζήτησε κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου την υπερψήφισή του τονίζοντας πως «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι ικανές να εμπεδώσουν μια κουλτούρα προστασίας των εργαζομένων και προβλεψιμότητας των εργασιακών σχέσεων, αλλά είναι επίσης ικανές να διασφαλίσουν πολύπλευρα τα εργασιακά δικαιώματα και να μειώσουν τις εργασιακές ανισότητες». Θέλουμε, είπε «κάθε εργαζόμενος να απολαμβάνει το δικαίωμά τους στην εργασία σε συνθήκες, κύριες και κύριοι, που σέβονται την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά του. Αυτό είναι το όραμά μας, αυτό το όραμα υπηρετεί το παρόν σχέδιο νόμου»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος, από τη δική του πλευρά δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς η κυβέρνηση με τα μέτρα αυτά «συνεχίζει ακάθεκτη το σχεδιασμό της για κατάλυση κοινωνικών δικαιωμάτων και αποδόμηση της εργασίας. Ξεπληρώνει χάρες σε εργοδοτικά συμφέροντα και επιχειρηματικούς κύκλους και επιβεβαιώνει την αντεργατική της μανία και αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι έχει αλλεργία της για τη συνδικαλιστική δράση». Χρησιμοποιεί είπε «την ενσωμάτωση μιας Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο προσχηματικά για να κατακρεουργήσει την εργατική νομοθεσία, έτσι όπως την ξέρουμε». Ο βουλευτής τόνισε πως «δεν μπορεί η Οδηγία να μετατρέπεται σε όχημα για την υποβάθμιση του γενικού επιπέδου προστασίας των εργαζομένων και ειδικότερα να χρησιμεύσει ως άλλοθι για την καθιέρωση συμβάσεων σχεδόν μηδενικών ωρών εργασίας ή άλλων παρόμοιων συμβάσεων εργασίας».
Εκτίμησε πως η χώρα θα βρεθεί υπόλογη και στα ευρωπαϊκά όργανα για τη σημερινή τις επιλογές που κάνει και θέλει να τις θεσπίσει σε νόμο. Ο κ. Γαβρήλος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς «υλοποιεί μια κρυφή ατζέντα της ΝΔ στα εργασιακά που αποψιλώνει τα εργασιακά δικαιώματα».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, κάλεσε τον υπουργό να κάνει νομοθετική βελτίωση για το θέμα της επίσχεσης εργασίας. Ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στο πνεύμα και είναι η συνέχεια των νόμων Χατζηδάκη στα εργασιακά. Επισήμανε πως από την ακρόαση φορέων δεν αναδείχθηκε η συνηγορία των εργατικών σωματείων στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Ο βουλευτής, παρατήρησε πως «η κυβέρνηση όχι μόνο αποφεύγει να συζητήσει το θέμα της τετραήμερης εργασίας που έχει τεθεί στη διεθνή δημόσια συζήτηση αλλά αντίθετα δημιουργεί συνθήκες εντατικοποίησης και φθηνής εργασίας».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε πως «το νομοσχέδιο είναι βαθιά αντεργατικό, είναι παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων. Κρατάει καθηλωμένους τους μισθούς. Απογειώνει την ευελιξία, την αδικοποίηση, την εκμετάλλευση. Συνεχίζει ουσιαστικά το πάγωμα των τριετιών. Νομοθετεί το δικαίωμα των εργοδοτών να εξοντώνουν τους εργαζόμενους με δουλειά 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί το διάλειμμα, υπονομεύει μια σειρά από δικαιώματα, όπως άδειες, επιδόματα, άδειες ασθενείας, δώρα, αποζημιώσεις απόλυσης και άλλα». Η κυβέρνηση, είπε ο βουλευτής, αντί να πατάξει την εργοδοτική παρανομία, έρχεται να την νομιμοποιήσει. Αντί να πιέσει για προσλήψεις ανέργων, ξεζουμίζει τους εργαζόμενους μέχρι τελικής πτώσης για μια προσαύξηση από 5 έως 10 ευρώ την εβδομάδα. Χαρακτήρισε τα μέτρα «θετικά μόνο για τους εργοδότες».
Για τις «συμβάσεις των μηδενικών ωρών» ανέφερε πως «ο εργαζόμενος θα είναι σε ετοιμότητα, θα περιμένει το sms για να δουλέψει, δουλειά όποτε θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει ο εργοδότης. Όλα τα άλλα είναι σάλτσες». Υποστήριξε πως «η ανεξαρτησία της Επιθεώρησης Εργασίας τελειώνει και το υπουργείο αναλαμβάνει την περαιτέρω προστασία της εργοδοσίας από ερμηνείες που μπορεί να δικαιώνουν τον εργαζόμενο». Ανατρέπεται το πενθήμερο 48ωρο, επιβάλλεται η εργασία την έκτη μέρα, με το τυράκι του 40% της προσαύξησης.
Προβλέπεται, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας χωρίς αίτημα του εργαζόμενου αλλά με ελεύθερη δήθεν συμφωνία με τον εργαζόμενο αφού το ζητήσει η εργοδοσία. Υπονομεύεται το νομοθετικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Ενισχύει την εργοδοσία να παίρνει μέτρα για την αποτυχία μιας απεργίας. Ο κ. Κατσώτης κατέληξε λέγοντας πως «το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει στιγμή να αποκαλύπτει τις αντιδραστικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου» και θα τεθεί «μπροστά στην οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης, όχι μόνο για να μην περάσει το νέο τερατούργημα αλλά και για να καταργηθεί και αυτό στην πράξη».
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, δήλωσε πως το κόμμα της «εκτός από μερικά άρθρα θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο». Υποστήριξε πως «οι διατάξεις του νομοσχεδίου χειροτερεύουν σε μεγάλο βαθμό τη θέση του εργαζομένου στο σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας. Ο εργαζόμενος χάνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί τους όρους εργασίας του. Νομιμοποιείται η επιβολή δυσχερέστερων όρων εργασίας κατά του εργαζομένου και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα να αντιταχθεί στην ουσία». Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, πρόσθεσε, «μόνο κατ' επίφαση προορίζονται για την προστασία του εργαζομένου, ενώ στην ουσία εξυπηρετούν το νεοφιλελεύθερο αφήγημα της κυβέρνησης, με απώλεια σταδιακά όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, με πρόφαση τη δήθεν ανταγωνιστικότητα και τις έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες».
Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της Αρχής το νομοσχέδιο καθώς αυτό «διακατέχεται από αντιφάσεις και προχειρότητες». Θεσμοθετεί «πάρα πολλά αντεργατικά μέτρα, τα οποία χειροτερεύουν κατά πολύ τα εργασιακά δικαιώματα. Τονίζοντας πως «είναι απαράδεκτο υπό τον μανδύα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περνάμε νομοθεσίες και αλλαγές στον Εργασιακό Κώδικα και στο Ατομικό Εργατικό Δίκαιο της χώρας». Διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει μόνο τα άρθρα, τα οποία είναι υπέρ των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει γραπτώς τους εργαζόμενους για την παροχή εργασίας, για τα ωράρια και τις υπερωρίες, όπως και το εποχιακό επίδομα το οποίο προβλέπεται σε κάποιους κλάδους εργαζομένων.
Η ειδική αγορήτρια της «Νίκης» Ασπασία Κουρουπάκη, επισήμανε πως εμβόλιμα με τις διατάξεις της Οδηγίας τίθενται στο νομοσχέδιο «ρυθμίσεις οι οποίες καταργούν διατάξεις προστασίας των εργαζομένων, από το Εργατικό Δίκαιο, που δεν υπηρετούν τον σκοπό της οδηγίας, που είναι η ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων. Αυξάνονται είπε «οι ώρες εργασίας ανά ημέρα με την κατάργηση του οκταώρου. Αυξάνονται και οι ημέρες εργασίας ανά εβδομάδα, με την επέκταση της πέραν του πενθημέρου και σε εξαήμερη και σε 6η ημέρα εργασίας, καθώς επεκτείνεται περαιτέρω η κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Ποινικοποιείται το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας.
Η βουλευτής μίλησε για «έναν θλιβερό κύκλο παρεμβάσεων που αλλοιώνουν και τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι είναι το αδύναμο μέρος της σχέσης εργασίας. Επιφέρει ένα νέο πλήγμα προς όφελος των δικαιωμάτων του εργοδότη» και για όλους αυτούς τους λόγους είπε πως το κόμμα της θα «καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της Αρχής, ωστόσο θα υπερψηφίσουμε τα άρθρα που εισάγουν ευνοϊκές διατάξεις για τους εργαζόμενους».
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας επέκρινε το σχέδιο νόμου ότι «αντιμετωπίζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην αγορά από τη σκοπιά του εργοδότη και όχι του εργαζόμενου. Δημιουργείται μεγαλύτερη ανασφάλεια στον εργαζόμενο και τον καθιστά πιο ευάλωτο και απροστάτευτο από τις τυχόν αυθαιρεσίες και ασυδοσίες της εργοδοσίας. Η Οδηγία χρησιμοποιείται ως επικάλυμμα. Δημιουργεί ένα «εργασιακό περιβάλλον κοινωνικού δαρβινισμού. Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο «θα έπρεπε να είχε υποβληθεί προηγουμένως σε έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο με τους συνδικαλιστικούς φορείς, ούτως ώστε να περιβάλλεται από τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και κοινωνική αποδοχή». Ο κ. Καζαμίας δήλωσε πως θα καταψηφίσει το κόμμα του επί της Αρχής το νομοσχέδιο ενώ «θα ψηφίσουμε μόνο λίγα θετικά άρθρα, τα οποία θεωρούμε ότι βοηθούν, έστω και οριακά, σε κάποιες περιπτώσεις, τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Alpha news
- ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 14/01/2025
- ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Τετάρτη 15/1/2025
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δημοτικό κολυμβητήριο Πετρούπολης «Ολυμπιονίκης Απόστολος Χρήστου»
- ΔΙΕΘΝΗ Ρωσία: Μαραθώνιος σε -50 βαθμούς Κελσίου
- ΔΙΕΘΝΗ Τελετές εξαγνισμού – Ξορκίζουν το κακό
- ΔΙΕΘΝΗ Ισπανικό μπλόκο στην αγορά σπιτιού από αλλοδαπούς
- ΔΙΕΘΝΗ Παραλήρημα Μπαχτσελί για Δωδεκάνησα – Άμεση ελληνική απάντηση