- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
Κοντογεώργης για Τέμπη: Η κυβέρνηση με την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, η αντιπολίτευση με την εργαλειοποίηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες ήταν τα βασικά θέματα της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, στο "Open". Η συνέντευξη ξεκίνησε, ωστόσο, από ερώτημα για ενδεχόμενο ανασχηματισμό.
«Είναι προνόμιο του πρωθυπουργού πάντοτε να καθορίζει με ποιο τρόπο λειτουργεί καλύτερα η κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι επίκειται κάτι τέτοιο», σχολίασε. Αντιθέτως, η προσοχή της κυβέρνησης και της κοινωνίας είναι στραμμένη στη Σαντορίνη, θέμα για το οποίο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προέταξε την «απόλυτη προστασία στους κατοίκους. Εμείς ακούμε και εμπιστευόμαστε την επιστημονική κοινότητα, ότι τα πράγματα βαίνουν κάπως καλύτερα».
Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτημα για μελλοντικές ενισχύσεις στη Σαντορίνη, ο Θ. Κοντογεώργης επεσήμανε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους φορείς του νησιού της Παρασκευή, διατυπώθηκαν κάποιες σκέψεις. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, «ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες για να στηρίξουμε το νησί, την οικονομία, τους πολίτες».
Μετά, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, κληθείς να σχολιάσει το βίντεο που τελευταία είδε το φως της δημοσιότητας, είπε ότι είναι ένα στοιχείο το οποίο «θα εισφερθεί κι αυτό στην ποινική διαδικασία, θα το αξιολογήσει ο εφέτης ανακριτής».
Τόνισε, όμως, ότι «όταν υπάρχουν εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, οι πολιτικοί δεν είναι για να κάνουν δηλώσεις, δεν γνωρίζουν τη δικογραφία, δεν είναι παράγοντες της δίκης». Γι' αυτό και εκείνος διευκρίνισε πως δεν θα σχολιάσει ούτε «το περιεχόμενο του βίντεο, που μπορεί ο καθένας να κάνει μια ερμηνεία, ούτε βέβαια τις ενέργειες του εφέτη ανακριτή». Όπως και αν είναι, συμπλήρωσε, «όταν ξεκινήσει η δίκη θα λυθούν όλες οι απορίες σε σχέση με την τραγική αυτή υπόθεση».
Σε σχέση με την επικείμενη παραίτηση του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, δήλωσε εν πρώτοις ότι «η παραίτηση τον τιμά». Ζήτησε δε, να την δούμε «σε αντιδιαστολή με άλλους πολιτικούς χώρους, στους οποίους ποτέ δεν υπήρχε αυτή η ευθιξία». Και, επανέλαβε την απόφαση της πλειοψηφίας να υπερψηφίσει την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή. «Είμαστε τελείως πρόθυμοι στο να αναζητηθεί η αλήθεια και όλοι να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει γίνει», επεσήμανε ακόμη.
Στη συνέχεια, ο Θ. Κοντογεώργης απάντησε και στην αντιπολιτευτική μομφή περί προσπάθειας συγκάλυψης, αλλά και της πολιτικής εργαλειοποίησης που «γίνεται από το ΠΑΣΟΚ», όπως είπε: Πρώτον, «ο κ. Τριαντόπουλος και η κυβέρνηση ήσαν εκεί από την πρώτη στιγμή ως όφειλαν». Επιπλέον, «ο κ. Τριαντόπουλος βρέθηκε εκεί με ένα κυβερνητικό κλιμάκιο για να παράσχει συνδρομή στις οικογένειες, να συντονίζει τις προσπάθειες». Και, σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, «ο κ. Τριαντόπουλος έθεσε εαυτόν στο ανακριτικό καθήκον της Βουλής που προκύπτει με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Δεν υπήρχε λόγος να παραιτηθεί πριν». Θυμίζοντας, επίσης, ότι «ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε από την πρώτη μέρα», σημείωσε ότι «η ποινική μεταχείριση δεν επηρεάζεται από το γεγονός αν ο κ. Καραμνλής ήταν βουλευτής ή όχι».
Όσον αφορά την «απόπειρα εργαλειοποίησης» από τα κόμματα, «η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό είναι λάθος. Προσπαθούμε να χωρέσουμε μια ειλικρινή οργή, αγανάκτηση και αμφιβολία με ένα πολιτικό στόχο που είναι να πληγεί η κυβέρνηση. Εμείς θα προχωρήσουμε πάνω στον άξονα της αλήθειας και της δικαιοσύνης, γι' αυτό και δεν σχολιάζω το βίντεο». Ενώ κάλεσε «να δούμε το κατηγορητήριο και κατά πόσο υπήρχε προσπάθεια συγκάλυψης, όπως τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να συντηρήσουν».
Ερωτηθείς για τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, «αυτές είναι οι επιχειρησιακές αποφάσεις», απάντησε. Εξ άλλου, συνέχισε, «όλα θα τεθούν στο πλαίσιο της ανάκρισης και της προανακριτικής επιτροπής. Καμία πολιτική απόφαση, ενθάρρυνση, παρότρυνση δεν υπήρχε προς τούτο. Γι' αυτό λέμε για το κατηγορητήριο σε σχέση με τον κύριο Τριαντόπουλο, (ότι) δεν έχει σχέση με τα καθήκοντά του, με αυτό που έκανε και δεν έκανε, όπως λέει η αντιπολίτευση». Απαντώντας δε, στον αντιπολιτευτικό ισχυρισμό περί συγκάλυψης, αυτό προϋποθέτει ότι «γνώριζαν ο κ. Τριαντόπουλος και το κυβερνητικό κλιμάκιο ότι υπήρχε ένας λαθρέμπορος που έβαλε κάτι πάνω στο τρένο και για αυτό το λόγο έκαναν ό,τι έκαναν».
Σε άλλο σημείο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διαπίστωσε ότι «στο κατηγορητήριο που συνέταξε το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν ενοχοποιητικές συνομιλίες», κατά συνέπεια «με πίστη στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη», όπως τόνισε, «περιμένουμε την προανακριτική επιτροπή». Ενώ επικαλέσθηκε, ακόμη, τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής διερεύνησης ατυχημάτων, από την παρούσα κυβέρνηση.
«Δεν επιτρέπεται όλο αυτό που υπάρχει στις ψυχές (σ.σ. των συγγενών των θυμάτων) να προσπαθήσουμε να το χωρέσουμε στον πολιτικό ανταγωνισμό», υπογράμμισε και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της θα διευκολύνει τη δικαιοσύνη σε κάθε διαδικασία.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη θέση που διατύπωσε για τα Τέμπη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρατήρησε πως αυτή είναι η γνώμη του, αλλά «προφανώς έχουμε άλλη άποψη στο συγκεκριμένο ζήτημα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)